H δημιουργία, διατήρηση, σποροπαραγωγή και διάθεση στην ελληνική αγορά ποικιλιών σιτηρών είναι ένα σημαντικό έργο που συνεχίζεται απρόσκοπτα στο Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων από το 1923 μέχρι σήμερα.
Ως ορόσημο της επιτυχίας του βελτιωτικού έργου του Ινστιτούτου θεωρείται το έτος 1957, όταν μέσω των νέων ποικιλιών που δημιουργήθηκαν επιτεύχθηκε η αυτάρκεια της Ελλάδας σε σιτάρι (σιτάρκεια).
Για τη διαδικασία της σποροπαραγωγής το Ινστιτούτο, ως διατηρητής, έχει την υποχρέωση κάθε έτος να παράγει και να διαθέτει στους συνεργαζόμενους σποροπαραγωγικούς οίκους τους αρχικούς σπόρους της κάθε ποικιλίας (σπόρος βελτιωτή, προβασικός και βασικός). Οι σποροπαραγωγικοί οίκοι στη συνέχεια αναπολλαπλασιάζουν τους σπόρους δημιουργώντας το τελικό προϊόν-σπόρο, που διατίθεται στη συνέχεια στους Έλληνες παραγωγούς.
Από το 1985 που δημιουργήθηκε ο Εθνικός Κατάλογος Ποικιλιών (ΕΚΠ) έχουν εγγραφεί από το Ινστιτούτο περισσότερες από 100 ποικιλίες σιτηρών. Σήμερα από τις 66 εγγεγραμμένες στον ΕΚΠ, έχουν παραχωρηθεί με προκήρυξη και διακινούνται εμπορικά από σποροπαραγωγικούς οίκους περισσότερες από 30. Οι πιο διαδεδομένες στην ελληνική αγορά ποικιλίες σιτηρών ιδιοκτησίας ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ αναγράφονται στον πίνακα.
Επικοινωνία: Για παραγγελίες και για οποιοδήποτε θέμα που αφορά την καλλιέργεια σιτηρών μπορείτε να απευθύνεστε στο