ecotrophelia 2017.2 Το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Αγροτικών Προϊόντων (ΙΤΑΠ) του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ συμμετείχε στον διαγωνισμό  ECOTROPHELIA2017 με ομάδα φοιτητών της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με  το προϊόν “VEGGIE-CUTS”. Την καθοδήγηση και τον συντονισμό της ομάδας είχε ο Ερευνητής του ΙΤΑΠ Δρ Γεώργιος  Κατσαρός.

 

Το προϊόν που ανέπτυξε η ομάδα είναι ένα παριζάκι λαχανικών, το οποίο αποτελείται από φρέσκα ή/και αφυδατωμένα ελληνικά λαχανικά αλλά και βρώσιμα υπολείμματα βιομηχανιών επεξεργασίας λαχανικών. Η υφή του είναι παραπλήσια με το κλασικό παριζάκι από κρέας, με γεύση λαχανικών και όλα τα οφέλη της υγιεινής διατροφής που προσφέρει η κατανάλωση λαχανικών αντί κρέατος. Περισσότερα στοιχεία για το συγκεκριμένο προϊόν αλλά και όλα τα προϊόντα που παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση από τις ομάδες που συμμετείχαν στον Διαγωνισμό παρουσιάζονται στο βίντεο που ακολουθεί:https://www.youtube.com/watch?v=uiRb9YlOF2U

Στο πλαίσιο του διαγωνισμού, ο ΣΕΒΤ απένειμε το χρηματικό βραβείο FOODPRINT, στην Ομάδα ΕΜΠ / ΣΧΟΛΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ & ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ / ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ, για το προϊόν  “VEGGIE-CUTS ”, που είχε το καλύτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, με στόχο να ευαισθητοποιήσει τους φοιτητές και να ενθαρρύνει τις εταιρείες τροφίμων να αναλάβουν όλες τις απαραίτητες δράσεις για τη μείωση των εκπομπών του άνθρακα. Στο παρακάτω βίντεο από την εκδήλωση φαίνονται όλες οι ομάδες που βραβεύτηκαν όπως και η ομάδα του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και ΕΜΠ: https://www.youtube.com/watch?v=fcXHT4fI7Uo

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) διοργανώνει, από το 2011, τον Εθνικό Διαγωνισμό ECOTROPHELIA για τη δημιουργία νέων οικολογικών καινοτόμων προϊόντων τροφίμων. Σκοπός του διαγωνισμού είναι να υποστηρίξει νέους Έλληνες φοιτητές, που ασχολούνται με την επιστήμη των τροφίμων και να αποτελέσει ένα φυτώριο καινοτόμων ιδεών για τη βιομηχανία τροφίμων. Φέτος, συμμετείχαν στην τελική φάση του διαγωνισμού δεκαπέντε ομάδες φοιτητών από έντεκα πανεπιστήμια και ένα Ερευνητικό κέντρο και παρουσίασαν τα προϊόντα τους σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε ο ΣΕΒΤ στην Αίγλη Ζαππείου στις 26 Ιουνίου 2017. Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Πρόεδρος του ΣΕΒΤ, κ. Ε. Καλούσης και ο  Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας & Καινοτομίας, κ. Κ. Φωτάκης. Περισσότερες λεπτομέρειες για την εκδήλωση μπορείτε να βρείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο: http://www.sevt.gr/gr/news-details/HMuEsw/ecotrophelia-2017.

ecotrophelia 2017.5

ecotrophelia 2017.3

2017 06 27 15.23.25