Ενημέρωση | ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ

Την Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2019, η Ανεξάρτητη Επιτροπή που ορίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2018 για τη διερεύνηση των βαθύτερων αιτίων των πυρκαγιών δασών και υπαίθρου στην Ελλάδα και την εκπόνηση προτάσεων για αποτελεσματικότερη διαχείρισή τους στο μέλλον, παρέδωσε το πόρισμά της στον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα και τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Νικόλαο Βούτση, ο οποίος συνοδευόταν από την Πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος κ. Αικατερίνη Ιγγλέζη, τον Πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης κ. Αντώνιο Συρίγο και την πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου κ. Χαρά Καφαντάρη. Στη συνέχεια η Επιτροπή παρέδωσε το πόρισμά της στον Αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη καθώς και σε εκπροσώπους των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2019, η Επιτροπή παραχώρησε συνέντευξη τύπου για ενημέρωση των μέσων μαζικής ενημέρωσης και επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο στον οποίο και παρέδωσε επίσης το πόρισμα.

Επικεφαλής της Επιτροπής είναι ο Διευθυντής του Παγκόσμιου Κέντρου Παρακολούθησης Πυρκαγιών (Global Fire Monitoring Center – GFMC) καθηγητής Dr Johann Georg Goldammer και μέλη της ο Δρ Γαβριήλ Ξανθόπουλος, Αναπληρωτής Ερευνητής του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, ο Δρ Γεώργιος Μαλλίνης, Επίκουρος Καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ο Δρ Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος, Τακτικός Καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ο Δρ Ιωάννης Μητσόπουλος, Δασολόγος-Ειδικός Δασικών Πυρκαγιών στη Γενική Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Πολιτικής του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ο κ. Γεώργιος Ευτυχίδης, Δασολόγος-διαχειριστής ερευνητικών προγραμμάτων στο Κέντρο Μελετών Ασφαλείας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Ο καθηγητής Goldammer, κατά την παράδοση τόνισε ότι: «Το πόρισμα είναι το αποτέλεσμα ενός πολύ εντατικού διαλόγου που διήρκεσε τέσσερις μήνες και στον οποίο συμμετείχαν Έλληνες επιστήμονες, ειδικοί, επαγγελματίες και εμπειρογνώμονες όλων των κλάδων. Συμμετείχαν επίσης όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες σε επίπεδο ελληνικής κυβέρνησης και πραγματοποιήθηκε ένα στρογγυλό τραπέζι, σε εθνικό επίπεδο, τον Δεκέμβριο του 2018, στο οποίο συμμετείχαν όλοι οι αρμόδιοι παράγοντες».

Η Επιτροπή ανέλυσε τα στοιχεία που διαμόρφωσαν την κατάσταση στη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες, εντόπισε προβλήματα και καταστάσεις που οδήγησαν σε όξυνση της συμπεριφοράς των πυρκαγιών και σε μειωμένη αποτελεσματικότητα του συστήματος προστασίας από τις πυρκαγιές και κατέληξε σε ένα πλαίσιο προτάσεων που θεωρεί ότι μπορεί να βελτιώσουν τα αποτελέσματα του συντονισμού και της διαχείρισης των Πυρκαγιών Δασών και Υπαίθρου στο μέλλον.

Ολόκληρο το Πόρισμα της Ανεξάρτητης Επιτροπής για τη Διερεύνηση των Αιτίων των Πυρκαγιών στην Ελλάδα μπορείτε να το διαβάσετε εδώ